کابلهای فیبر نوری به دلیل پهنای باند بالا، عدم تداخل، و کمتر نیاز به تقویتکنندهها، در شبکههای ارتباطی و انتقال دادهها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
ارتباطات فیبرنوری روشی برای انتقال اطلاعات از یک مکان به مکان دیگر با ارسال پالس های نورِ مادون قرمز، از طریق فیبر نوری است. نور، نوعی موج حامل است که حمل اطلاعات را تنظیم می کند. در صورت نیاز به پهنای باند زیاد ، مسافت طولانی یا مقاومت در برابر تداخل الکترومغناطیسی، فیبر به جای کابل کشیِ برق ترجیح داده می شود. این نوع ارتباط می تواند صدا ، ویدئو و تله متری را از طریق شبکه های محلی یا در مسافت های طولانی انتقال دهد.
فیبر نوری توسط بسیاری از شرکتهای ارتباط از راه دور برای انتقال سیگنالهای تلفنی، ارتباطات اینترنتی و سیگنالهای تلویزیون کابلی استفاده می شود.
ارتباطات فیبرنوری انقلابی در صنعتِ ارتباط از راه دور ایجاد کرده است. همچنین حضور خود را به طور گسترده ای در جامعۀ شبکۀ داده نیز ثابت کرده است. با استفاده از کابل فیبرنوری ، ارتباطات نوری امکان ایجاد پیوندهای ارتباط از راه دور را در فواصل بسیار بیشتری فراهم کرده است. ارتباطات فیبر نوری امکان ارسالِ داده های بسیار بالاتر را نیز فراهم کرده است.
مزایای سیستم های ارتباط فیبر نوری به طور گسترده ای برای برنامه هایی از زیرساخت های اصلی ستون فقرات ارتباط از راه دور گرفته تا سیستم های اترنت ، توزیع باند پهن و شبکه های داده عمومی استفاده می شوند.
فیبر نوری یک عنصر اصلی در زیرساخت های ارتباط از راه دور است. قابلیت های پهنای باند و ویژگی های میرایی کم آن را برای انتقالِ داده های گیگابیتی ایده آل می کند.
سیستم های فیبر نوری مزایای بسیاری نسبت به سیستم های ارتباطی مبتنی بر فلز دارند.
مزایا عبارتند از:
۱.انتقال سیگنال داده از راه دور
ضعف کم تر و یکپارچگیِ سیگنال برتر موجود در سیستم های نوری اجازه می دهد تا فواصل طولانی تر از انتقال سیگنال نسبت به سیستم های مبتنی بر فلز انجام بگیرد.
سیستم های مسی با درجه صدای بلندتر از چند کیلومتر (۱.۲ مایل) به خط نیاز دارند
برای عملکردِ رضایت بخش سیگنال ها با فاصلۀ ۱۰۰ کیلومتر (کیلومتر) یا حدود ۶۲ مایل ، استفاده از سیستم های نوری بسیار مناسب است.
۲.پهنای باند بزرگ ، وزن سبک و قطر کوچک
برنامه های امروزی به پهنای باند روزافزونی نیاز دارند. در نتیجه محدودیت های فضای بسیاری از کاربران نهایی را بیشتر در نظر بگیریم.
کابل کشی جدید در سیستم های مجرای موجود، قطر و نور نسبتاً کم با وزن کم تر نصب کابل نوری را آسان و عملی می کند و باعث صرفه جویی در مجرای ارزشمند می شود.
۳.عدم رسانایی
از آنجا که فیبر نوری اجزای فلزی ندارد، می توان آن را در مناطقی با تداخل الکترومغناطیسی (EMI) نصب کرد.
۴.امنیت
ارتباطات فیبرنوری سیگنال منتقل شده از راه دور را در داخل کابل تشخیص می دهد. تنها راه برای تداخل سیگنال ها دسترسی به فیبر نوری است که دستیابی به فیبر، نیاز به مداخله ای دارد که به راحتی قابل انجام نیست.
فیبر نوری امروزه بسیار مقرون به صرفه است ، زیرا قیمت لوازم الکترونیکی کاهش می یابد و قیمت کابل فیبر نوری ثابت باقی می ماند. در بسیاری از موارد ، محلول های فیبر هزینه کمتری نسبت به مس دارند. همانطور که پهنای باند می خواهد با پیشرفت فن آوری به افزایش سرعت دست یابد ، فیبر همچنان نقشی حیاطی خواهد داشت.
سیستم پایۀ ارتباطات فیبرنوری واسطه ای برای انتقال اطلاعات از یک نقطه به نقطه ای دیگر به صورت نوری است.
بر خلاف شکل انتقال مس ، فیبر نوری ماهیت الکتریکی ندارد. یک فیبر، سیستم بینایی یک دستگاه انتقال دهنده است که سیگنال الکتریکی را به نور تبدیل می کند.
برنامه های کاربردی ، منابع نور و آشکارسازها ، اتصال دهنده ها ، تقسیم کننده ها ، مالتی پلکسرهای تقسیم طول موج ، پیشرفته ترین دستگاههای مورد استفاده در جدیدترین سیستم ارتباطی نوری هستند.
از زمان اختراع ارتباطات فیبرنوری در اوایل دهه ۱۹۷۰ ، استفاده و تقاضای فیبر نوری افزایش یافته است. امروزه استفاده از فیبر نوری بسیار زیاد است.
با انفجارِ ترافیک اطلاعات به دلیل اینترنت ، تجارت الکترونیکی ، شبکه های رایانه ای ، مالتی مدیا ، صدا ، داده و فیلم نیاز به یک رسانۀ انتقال با قابلیت پهنای باند بیشتر برای انتقال چنین مقادیر گسترده ای از اطلاعات، فیبر نوری ، با پهنای باند بی نهایت ، ثابت کرده است که راه حل مناسبی برای این مشکل است.
شرکت هایی مانند AT&T ، MCI و U.S. Sprint از کابل فیبر نوری قدیمی برای حمل استفاده می کنند.
خدمات تلفنی (POTS) از ارائه دهندگان خدمات تلفن محلی از فیبر نوری برای حمل سرویس های بین سوئیچ های دفتر مرکزی استفاده می کند.
این شرکت ها برای انتقال اطلاعات به سیستم های مطمئن نیاز دارند. امنیت ذاتی سیستم های فیبر نوری یک مزیت عمده است.
شرکت های تلویزیون آنتن (CATV) همچنین فیبر را برای خدمات ویدئویی، مفید می دانند.
ظرفیت حمل اطلاعات و پهنای باند بالای فیبر ، آن را به گزینه ای مناسب برای انتقال سیگنال به مشترکان تبدیل می کند.
فیبرهای آمریکا از اوایل دهه ۱۹۸۰ آغاز شد. در آن زمان ، سیستم ها با سرعت ۹۰ Mb / s کار می کردند.
با این نرخ داده ، یک فیبرنوری می تواند تقریباً ۱۳۰۰ صدای همزمان را کنترل کند.
کانال های امروزه ، سیستم هایی معمولاً با سرعت ۱۰ گیگابایت بر ثانیه و بالاتر از آن ارائه می دهند. این قابلیتِ ترجمۀ ۱۳۰،۰۰۰ کانال صوتی همزمان را فراهم می کند.
سیستمهای ارتباطی با پهنای باند بالا از ویژگی های سیستم نوری هستند.