پچ پنل فیبرنوری یا patchpanel fiber optic چیست؟
این قطعه یکی از تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه که به شکل مستطیل فلزی و دارای تعدادی پورت هست. با استفاده از پچ پنل میشه ارتباطی منظم و مدیریت شده بین کابلها شبکه و تجهیزات ایجاد کرد.
پچ پنل فیبر نوری هم درست مانند پچ پنل شبکه هست با این تفاوت که به جای کابل شبکه، از کابل فیبرنوری برای اتصال به اون استفاده میشه. چون اصولا پچ پنل فیبر نوری در شبکههای نوری به کار میره که علاوه بر کابلها، تمام تجهیزات دیگه هم از نوع فیبرنوری هستن. از پچ پنل فیبرنوری در دیتاسنترها، شبکههای تلفنی و شبکههای کامپیوتری نوری استفاده میشه.
راه اندازی شبکه های کامپیوتری نیاز به تخصص بالایی داشته و مدیریت حرفه ای به شدت در آن احساس میشود.
یکی از مهم ترین تجهیزاتی که در تمام شبکه ها مورد استفاده قرار میگیرند، کابل می باشد که در شبکه های بزرگ تعداد زیاد آنها سردرگمی هایی را به همراه خواهد داشت. یکی از مهم ترین اقداماتی که در راه اندازی شبکه ها لازم است به آن توجه شود، شماره گذاری و مرتب سازی و ایجاد نظم و همچنین محافظت از کابل ها می باشد.
پچ پنل خرید کابل فیبرنوری یکی از تجهیزات مورد استفاده برای این منظور می باشد که دارای پورت های متعدد بوده و کابل ها وارد آن شده و در نهایت به سوئیچ متصل میشوند. در واقع با این تجهیزات هیچ یک از کابل های موجود در شبکه به صورت مستقیم به سوئیچ وارد نمیشوند و پچ پنل نقش رابط را میان آنها بر عهده دارد.
نمونه مدل های پچ پنل فیبر نوری




مزیت های که استفاده از پچ پنل فیبر نوری در شبکه موجب می شود:
- مدیریت مرکزی و متمرکز ارتباطات
- حفظ و نگهداری کابل های کشیده شده از شکستگی و آسیب
- حفط و نگهداری اتصالات نهایی و فیوژن های زده شده
- مدیریت آسان با شماره و لیبل گذاری
- عیب یابی و رفع آن در کمترین زمان ممکن
- زیبایی و و نظم دادن به اتصالات
- با استفاده از پچ پنل فیبرنوری، شرایط محافظت قابل توجهی برای تارهای فیبرنوری فراهم میشه تا از انواع آسیبهای محتمل در امان باشند
- پچ پنل فیبرنوری، مدیریت و عیبیابی شبکه رو آسانتر میکنه. به راحتی میشه کابل معیوب رو پیدا کرده و تعمیر کرد
- نظم و چیدمان تجهیزات در داخل رک شبکه با استفاده از پچ پنل فیبرنوری به طرز قابل توجهی بهتر میشه و کابلها در یک مرکزیت مشخص و با نظم مشخصی قرار میگیرن
- در صورتی که آرایش پچ پنل به درستی انجام بشه، خوانایی و مدیریت شبکه بسیار آسانتر و کم هزینهتر میشه. متخصص شبکه در هر لحظه میتونه تعیین کنه که هر کابل فیبرنوری، کدام تجهیزات رو بهم وصل کرده و در صورت نیاز تغییرات لازم رو ایجاد کنه
اجزای اصلی پچ پنل فیبر نوری و کاربردهای هر کدام
- بدنه: عموما فلزی بوده و دارای امکانات نصب بر روی دیوار یا داخل رک را دارند.
- محل ورود کابل: در پشت یا کناره پچ پنل سوراخ هایی جهت ورود کابل تعبیه می شود.
- محل نصب آداپتور فیبرنوری یا پورت: سوراخ یا مکان بازی است که آداپتور های فیبرنوری در آن نصب می گردد.
- کاست فیبرنوری: فیبرنوری پس از وارد شدن به پچ پنل و همچنین پیگتیل ها دقیقا به اندازه رسیدن به آداپتور بریده نمی شود.( اضافه طول فیبر به منظور امکان رفع عیب در صورت خرابی می باشد.) فیبر اضافه را دور کاست فیبر نوری می پیچیم. در اصل کاست مکانی برا ی ذخیره و محافظت از فیبرهای نوری در داخل پچ پنل را فراهم میکند.
معرفی انواع مختلف پچ پنل فیبر نوری
پچ پنل های فیبر نوری در مدل های مختلف تولید می شود و هر کدام مصرف خاص خود را داشته و برای کاربردی طراحی شده است.
پچ پنل قابل نصب در رک Fiber Optic Rackmount Patch Panel
این مدل همانطور که از نام آن پیدا است برای استفاده در رک طراحی شده است. زمانی که در شبکه از رک استفاده می کنیم کابل ها به داخل رک کشیده شده و در نهایت وارد پچ پنل می شوند. این پچ پنل در سایز ۱۹ اینچ استاندارد تولید شده به آداپتور رک پیچ می شود.
پچ پنل قابل نصب روی دیوار Fiber Optic Wall Mount Patch Panel
این نوع پچ پنل در مکان هایی استفاده می شود که از رک استفاده نمی کنیم. کابل های فیبر نوری کشیده شده به داخل این تجهیز وارد می شوند.
انواع پچ پنلهای فیبرنوری بر اساس کاربرد
- پچ پنل فیبرنوری Loaded
این دسته از پچ پنلها، معمولا دارای کلمپ کابل، کریمپ حرارتی، پیچ مخصوص نصب و بست کمربندی هستن به همین دلیل بهشون پچ پنل لودد گفته میشه.
- پچ پنل فیبرنوری Swing out
این پچ پنل نوری، به نحوی طراحی شده که کاست پائینی و متحرک امکان دسترسی به فیبرها و اتصالات رو فراهم میکنه.
- پچ پنل فیبر نوری کشویی Slide-Out
یکی از پچ پنلهای فیبرنوری گران قیمت همین مدله که در ساختار اون، برای محافظت از گرد و غبار و خش دریچه و دیافراگم فنری شکل به کار رفته و دریچه و دیافراگم کانکتور در مواقعی که کانکتور آزاده به صورت اتوماتیک بسته میشه.
- پچ پنل فیبر نوری ثابت
در این مدل، ساختار پچ پنل کشویی نبوده و شاسی و بدنه بیرونی پچ پنل امکان تغییرات نداره. از این پچ پنل فیبرنوری عمدتا برای اتصالات ۲۴ کور فیبرنوری استفاده میشه.
- پچ پنل فیبر نوری سری Signature
این پچ پنل فیبر نوری طراحی شده که با طیف گستردهای از کاربردهای فیبر و همین طور راه اندازی ماژولهای مختلف فیبر سازگاری داشته باشه. در واقع با این مدل، امکان نصب پچ پنل فیبر نوری به بسیاری از پنلهای آداپتور یا ماژول نوری که قبلا اجرا نشدن، فراهم میشه.
- پچ پنل فیبر نوری LGX
با این پچ پنل فیبرنوری، پشتیبانی از کاستهایی که بهم متصل هستن فراهم شده. با این ابزار، ضمن صرفه جویی در نصب و راهاندازی شبکه، عملکرد فضای شبکه هم بهینه میشه. کاست نصب شده در این نوع پچ پنل نوری هم از نوع lgx هست.
- پچ پنل رکمونت :
فیبرنوری های متصل به خود را به صورت افقی نگه داشته و اغلب طراحی آن به صورتی است که مانند یک کشو ، باز و بسته می شود . این ساختار کشویی موجب سهولت دسترسی به فیبرهای نوری داخل پچ پنل می شود.
پچ پنل رکمونت دارای آپشن های متفاوتی می باشد مانند انواع مختلف پورت آداپتور فیبر نوری و انواع سینی های درونی از پیش نصب شده و لوازم جانبی دیگر. همچنین این نوع از پچ پنل را با توجه به کمیت و تعداد کورهای فیبر نوری می توان سفارشی سازی کرد.
ظریفت پچ پنل فیبرنوری
هر پورت فیبر نوری شامل دو کور می باشد که یک لینک را تشکیل می دهد. پچ پنل فیبر نوری بسته به تعداد لینک ها در مدل های مختل ۱۲، ۲۴، ۴۸و ۷۲ پورت و بالاتر ساخته می شوند. با توجه به تعداد لینک موجود پچ پنل مناسب را انتخاب می کنیم. برخی از پچ پنل ها به گونه ایی ساخته می شوند که برای نصب آداپتورهای دابلکس و برخی آداپتورهای سیمپلکس مناسب هستند.