کلیور فیبرنوری (Fiber Optic Cleaver) یک ابزار است که برای برش دقیق و تمیز فیبرهای نوری استفاده می شود.
فیبرنوری یک نوع کابل از جنس شیشه است که برای انتقال اطلاعات با استفاده از نور به جای سیگنالهای الکتریکی استفاده میشود. این فناوری به دلیل سرعت بالا، پهنای باند بیشتر، و مقاومت به تداخل الکترومغناطیسی، در ارتباطات و شبکههای ارتباطی مورد استفاده قرار گرفته است
این دستگاه کاربرد های متعددی در ادامه با اینکه کلیور فیبرنوری چیست و چه کاربردی دارد آشنا می شویم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید
کلیور فیبرنوری برش دهنده تار فیبر می باشد که در انواع اتصالات فیوژن و سربندی اتصال مکانیکی جهت ایجاد یک برش صد در صد بی عیب و نقص مورد استفاده واقع می شود. درست مانند استفاده از ابزار الماسه در هنگام برش شیشه، کلیور فیبرنوری جهت برش تار فیبر نوری از تیغه بسیار تیز بهره می برد و با یک چرخش، تیغه بر روی فیبر فشار داده می شود تا مجبور شود درزاویه ۹۰ درجه بشکند و همانند یک آئینه انتهایی در معرض دید قرار گیرد
کلیور فیبرنوری در فرآیند نصب و نگهداری شبکههای فیبر وری به کار میرود. این ابزار به صورت دقیق فیبرنوری را برش میدهد تا سطح صاف و تمیزی بهوجود آید که برای اتصال به دستگاهها و سوییچهای دیگر مناسب باشد. برخی از ویژگیهای کلیورهای فیبر نوری عبارتند از:
دقت بالا: کلیورهای فیبرنوری با دقت بالا عمل میکنند تا برش فیبرها با دقت بالا انجام شود و سطح برش صاف باشد.
سهولت استفاده: بسیاری از مدلهای کلیورهای فیبر نوری با سیستمهای کنترل خودکار یا نرمافزارهای کمکی همراه هستند که سهولت کار با آنها را افزایش میدهد.
قابل حمل و استفاده در محل: برخی از کلیور فیبرنوری به صورت قابل حمل طراحی شدهاند که به تعمیرکاران فیبر نوری این امکان را میدهد که آن را به راحتی در محل کار ببرند.
استفاده در محیطهای صنعتی: برخی از مدلهای کلیورهای فیبر نوری مقاوم در برابر شرایط سخت محیطی هستند و میتوانند در محیطهای صنعتی نیز به خوبی عمل کنند.
قابلیت تنظیم: برخی از کلیور فیبرنوری دارای قابلیت تنظیم برش به اندازههای مختلف هستند تا به نیازهای مختلف شبکههای فیبر نوری پاسخ دهند.
کلیور فیبرنوری (Fiber Optic Cleaver) در صنعت فیبر نوری برای برش دقیق و صاف فیبرهای نوری استفاده میشود. کلیورها در فرآیندهای نصب، تعمیر و نگهداری شبکههای فیبر نوری بسیار حیاتی هستند. کاربردهای اصلی کلیور فیبرنوری شامل موارد زیر میشود:
اتصالات و انتقال داده:
برای ایجاد اتصالات دقیق و محکم بین فیبرهای نوری.
برش دقیق فیبرها به طول مشخص برای ایجاد سطح نازک و صاف برای اتصال به سوئیچها، پچ پنلها یا دیگر دستگاههای فیبر نوری.
نگهداری و تعمیرات:
در فرآیند نگهداری و تعمیرات شبکههای فیبر نوری، کلیورها برای برش فیبرها در نقاط مختلف بهکار میروند.
تعمیر و تعویض اتصالات فیبرهای آسیبدیده.
تجهیزات مخابراتی:
در تجهیزات مخابراتی و ارتباطات، برای برش فیبرها و ایجاد اتصالاتی که برای انتقال دادهها از نور استفاده میشود.
استفاده در پروژههای ساختمانی:
در پروژههای ساختمانی برای نصب فیبرهای نوری و ایجاد اتصالات دقیق و پایدار.
در داخل ساختمانها یا در شبکههای ارتباطات درون ساختمانی.
تست و اندازهگیری:
در فرآیند تست و اندازهگیری شبکههای فیبر نوری برای ایجاد نقاط برش دقیق و تعیین طول فیبرها.
تحقیقات علمی:
در زمینه تحقیقات علمی و آزمایشگاهها برای برش فیبرها به دقت بالا برای مطالعات فیزیک نوری و اپتیک.
تولید تجهیزات فیبر نوری:
در صنعت تولید تجهیزات فیبر نوری برای برش دقیق فیبرها به منظور تولید اجزای دقیق تر.
استفاده در صنایع پزشکی:
در بخشهایی از صنایع پزشکی برای ایجاد اتصالات دقیق در تجهیزات و دستگاههایی که از فیبر نوری برای انتقال نور بهره میبرند.
کلیورهای فیبر نوری ابزارهایی حیاتی در زمینه فناوری فیبر نوری هستند و برای ایجاد اتصالات دقیق، پایدار، و کاهش هدررفت نور در این شبکهها از آنها استفاده میشود.
فیبر نوری بایستی جهت ایجاد اتصال فیوژن برش داده شود. اتصال فیبر نوری تقریباً همیشه مستلزم آن است که انتهای تار فیبر یک صفحه صاف و عمود بر محور فیبر را نشان دهد. این شکل انتهایی تار فیبر نوری با میزان مناسب عمود بر سطح را می توان از طریق فرآیند شکاف(برش) تار نوری به دست آورد. در این فرآیند شکاف، تار فیبر شیشه ای شکننده به صورت کنترل شده شکسته می شود.
صیقل دادن انتهای فیبر می تواند منجر به کیفیت بالاتر سطوح انتهایی الیاف شود، اما پولیش به تجهیزات گران تر و زمان پردازش بیشتری نیاز دارد، بنابراین به ندرت برای اتصال فیوژن استفاده می شود.
اکثر کلیور های فیبر نوری مدرن جهت برش دقیق انواع فیبر های نوری شیشه سیلیس معمولی، حتی در شرایط سخت کاری، مناسب هستند. طرحهای کلیور های ویژه برای کاربردها در تحقیقات، فناوری اندازهگیری و تولید اجزای نوری نیز موجود است. امروزه کلیور های لیزری نیز در دسترس هستند که پس از اتفاده صنعتی به زودی وارد عرصه تجاری نیز خواهند شد.