اینترنت شبکهای از شبکههاست که شامل شبکههای خصوصی، عمومی، دانشگاهی، تجاری و دولتی در مقیاسهای محلی تا جهانی است که با آرایهای عظیم از فناوریهای شبکهبندی الکترونیکی، وایرلس و نوری به هم متصل شدهاند.
به عبارتی شبکه internet یکی از شبکههای بسیار گسترده و جهانی است که افراد میتوانند انواع دادههای خود از قارهای به قاره دیگر به راحتی ارسالو دریافت کنند از پروتکل های معروف اینترنت می توان به HTTP و HTTPS و FTP اشاره کرد.
شبکه intranet شبکهای محدود و خصوصی که معمولا توسط سازمان یا شرکتهای بزرگ راه اندازی میشود و از پروتکلهای مشابه شبکه اینترنت استفاده میکند. با این تفاوت که دادهها خارج از این شبکه قابل دسترسی نیستند و افراد خارج سازمان نمیتوانند به اطلاعات این شبکه دسترسی داشته باشند. مانند شبکه اتوماسیون بین شعبات یک بانک که فقط کارکنان آن بانکها به این شبکه دسترسی دارند.
اینترانت از زبان مشترک ارتباطی اینترنت برای تبادل دادهها استفاده میکند و تمام خدمات اینترنت، از جمله پست الکترونیکی، تار جهانگستر، انتقال فایل (FTP)، گروههای خبری و تله کنفرانس را در شبکهای اختصاصی برای استفادهکنندگان مشخص آن شبکه ارائه میدهد ولی لزوما به اینترنت متصل نیست.
شبکه اکسترانت یا extranet تلفیقی از دو شبکه اینترنت و اینترانت است. اکسترانت شبکه امن در فضای مجازی است که افراد خاصی از داخل و خارج سازمان میتوانند به این شبکه دسترسی داشته باشند.
تفاوت اینترانت و اکسترانت در این است که اینترانت معمولا شبکهای داخلی بوده و سرورهای مجموعه در داخل سازمان وجود دارد و افراد خارج از محیط سازمان نمیتوانند از این شبکه استفاده کنند. اما اکسترانت روی فضای مجازی و به طور سراسری فعالیت میکند و افراد خارج سازمان، مانند شرکای تجاری و مشتریان نیز میتوانند از این شبکه روی محیطی امن استفاده کنند.